20 грудня, 2016

В український рідний край поспішає Миколай

Є на світі свят багато
Урочистих, визначних
Але Миколая свято
Найприємніше з усіх
Найулюбленіше свято дітей - свято Миколая, яке відзначають в Україні 19 грудня. Діти з нетерпінням чекають щедрого Миколая, пишуть йому листи, читають вірші, співають пісні. 
Святий Миколай щороку приходить у кожну хатину і обдаровує кожну дитинку. Він любить усіх людей та найбільше - слухняних та добрих дітей.
На дитячий ранок "В український рідний край поспішає Миколай"  до Сокирянської районної дитячої бібліотеки завітали учні 2 - В класу ЗОШ №1 (учитель Миронюк  Ганна Володимирівна).
Ведуча, бібліотекар Макар Наталія Михайлівна, ознайомила присутніх з народними віруваннями, прикметами, легендами, пов'язаними з цим святом. Під час заходу у виконанні дітей лунали вірші, прислів'я, пісні про святого Миколая та про зиму. Завітавши на свято кожен з дітей проявив свої творчі здібності, отримав величезне задоволення від різноманітних ігор та вікторин.
Цікавою була зустріч дітей з Королевою Зимою, роль якої виконувала Онуцька Софійка, зворушливо звучала молитва до Миколая у виконанні Гавдюк Тетяни, яка попросила здоров'я для рідних та миру на нашій землі.
Захід приніс всім присутнім заряд позитивної енергії, бажання змінювати своє життя на краще , бо найголовніше - це не припиняти вірити в диво...











09 грудня, 2016

«Мир і дружба не дива, або знай свої права»


Дитинство  - найважливіший період у становленні особистості, будь - яка людина, починаючи з самих юних років, стикається з ситуаціями коли необхідно знати свої права і обовязки. Чомусь дуже багато думають, що права людини - це щось само собою зрозуміле, те, про що знає мало не кожне немовля.
В рамках Всеукраїнського тижня права 9 грудня в читальному залі районної дитячої бібліотеки відбулася правова абетка "Мир і дружба не дива, або знай свої права", учасниками якої стали учні 4 - Б та 4 - В класів ЗОШ № 1 (вчителі Барчук Людмила Дмитрівна та Загарчук Людмила Іванівна). 
Захід розпочала бібліотекар Рясенко Катерина Іванівна, яка зауважила, що з дитячих років діти, підлітки потрапляють в різні ситуації, коли необхідно знати свої права, що для цього слід зробити, до кого звернутися за допомогою. Саме тому на зустріч з дітьми була запрошена фахівець з питань соціальної роботи кримінально - виконавчої інспекції Сокирянського району в Чернівецькій області Ротар Ольга Юріївна. Під час спілкування вона ознайомила учнів з кримінальною та адміністративною відповідальністю осіб, які не досягли повноліття, також було обговорено низку питань, що стосувалися прав дитини про цінності людського життя, про поведінку в школі, вдома, громадських місцях. Діти ставили дуже багато запитань, на які отримали вичерпні відповіді.
А головний висновок, який зробили діти під час заходу, - це те, що правові знання потрібні всім і завжди, в тому числі й у повсякденному житті. І завдання кожного - дотримуватися своїх прав і обовязків, не порушуючи прав і законних інтересів оточуючих людей.



25 листопада, 2016

Голод у рідному краї

Пекельні цифри і слова
У серце б'ють, неначе молот,
Немов прокляття ожива....
Роки ті чорні, голод... голод...
Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво - чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбувано слова про ГОЛОД.
24 листопада дитяча районна бібліотека запросила учнів 3 класу гімназії (вчитель Жук Олеся Віталіївна) на зустріч зі свідком голодомору 1946 - 1947 років, ветераном - педагогом Ганною Микитівною Савчук. 
Бібліотекар Овчар Тетяна Михайлівна провела історичний репортаж, під час якого діти більше дізналися про страшну трагедію українського народу та прикріпила всім присутнім  на груди паперові незабудки пам'яті, які будуть нагадувати, що ми не маємо право забути мільйони жертв Голодомору.
Голод... Яке страшне, дике і невідоме сучасним дітям слово. Тільки для людей старшого покоління воно нагадує трагічні роки в їхньому житті. 
Учасники заходу затамувавши подих  слухали розповідь Ганни Микитівни Савчук про страшне дитинство їхніх маленьких ровесників і спостерігаючи за їх обличчями, можна впевнено сказати, що дитячих  сердець торкнувся біль пам'яті про голодомор, і вони згадуватимуть про нього не як про тему із шкільного підручника історії, а як про народну трагедію без терміну давності. 
Молитвою за Україну та хвилиною мовчання вшанували діти пам'ять жертв Голодомору та за звичаєм пом'янули невинно убієнних шматочком хліба. 
Скільки б часу не сплинуло, не загоїться сердечна рана від втрати. Ми мусимо пам'ятати про кожного, хто страждав, гинув страшною смертю, не дав розквітнути новим паросткам життя. І цю пам'ять потрібно передавати наступним поколінням, щоб гіркий досвід минулого  не повторився більше ніколи. 






23 листопада, 2016

Моє село - моя бібліотека

15 листопада 2016 року на базі Сокирянської центральної районної бібліотеки відбулася презентація бібліотеки - філії села Гвіздівці в рамках обласного інформаційно - краєзнавчого проекту "Моє село - моя бібліотека".
Даний захід був проведений за участю директорів централізованих бібліотечних систем області. Делегацію з усієї Буковини представляли в. о. директора Чернівецької обласної наукової бібліотеки Наталя Філяк та її заступник Марія Довгань. 
Гостей, які завітали на Сокирянщину, привітали голова районної ради В. В. Козак та в. о. голови райдержадміністрації Петро Безкупський. Вони, зокрема, окреслили основні пріорітети діяльності влади щодо розвитку галузі культури району, наголосили на необхідності створення сучасних умов для роботи працівників та організації дозвілля громадян  - а це продовження будівництва нового Палацу культури у м. Сокиряни.
Доповнюючи їхній виступ завідуюча дитячою бібліотекою Тетяна Іконена провела слайд - презентацію "Це Сокирянщина моя".
Бібліотеку села Гвіздівці представляла завідуюча установи Руслана Куцька, яка виступила як чудовий читець, учасниця вокального ансамблю та драматичного колективу. 
На завершення зустрічі їй щиро подякували за роботу директор районної бібліотеки Валентина Верега а також в. о. директора обласної наукової бібліотеки Наталія Філяк.
Слід зазначити, що гості Сокирянщини були щиро вражені роботою бібліотечних установ району та професійною підготовкою працівників.



27 жовтня, 2016

літературний вернісаж "Хочеш знати все і всіх, другом будь хороших книг"

Книжка, можливо, найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створених людством на шляху його до щастя"
                                 М. Т. Рильський
Чи замислювалися ви яке місце в нашому житті займає хороша книга? Герої наших улюблених книжок завжди поруч із нами. Вони дуже різні - розумні, хоробрі, сміливі. Книги сповнені неймовірними фактами, які справді мали місце - у школі, на спортивному майданчику чи в повсякденному житті. Справжня скарбниця для кожного, хто хоче здивувати своїх друзів. 
Сьогодні в нашій бібліотеці пройшов літературний вернісаж "Хочеш знати все і всіх, другом будь хороших книг", адже до бібліотеки завітали учні 3 класу гімназії, зі своєю вчителькою Жук О. В. 
Ніхто з дітей не пішов додому без цікавої книжечки! Було весело!




Досліджуйте нові світи, читайте!

25 жовтня, 2016

Подарунок бібліотеці

Отримувати подарунки завжди приємно, а отримати його від автора - це велика честь!!
 Гарний подарунок, яскраві книги для дітей отримала наша бібліотека  від автора, відомого земляка, Миколи Васильовича Кривого - члена Національної спілки журналістів та письменників України, заслуженого журналіста України, головного редактора ТРК "Сфера ТВ" у м. Рівне.
Подаровані книги - гарний сюрприз для наших маленьких читачів.
Микола Кривий - автор збірок для дітей "Лінька одужала", "Кумедне дитя", "Хто вкрав Місяць?", "Снять соненята сни", "Дядько, що розганяє машини", "Метелик і павук", "Добрий дятел", "Шафа для жирафа". 
Колектив Сокирянської районної дитячої бібліотеки щиро дякує автору за надіслані книги, зичить творчих звершень і успіхів!


21 жовтня, 2016

Нам мудрість книг дає бібліотека

Двері нашої бібліотеки завжди гостинно відкриті для тих, хто любить читати. Кожна зустріч з дітьми - це свято, наповнене незабутніми враженнями, пізнанням нового. Не даремно в народі побутує прислівя "Вік живи - вік учися". А звідки, як не з книг черпати знання та мудрість? І саме змалечку зароджується звичка дітей до читання. Саме з цією метою до бібліотеки завітали учні 2, 3 класу гімназії на годину книголюба "Нам мудрість книг дає бібліотека". Діти дізналися більше про правила поведінки в бібліотеці, що таке читацький формуляр і навіщо у бібліотеці книжкові виставки, тематичні полиці, різноманітні викладки літератури? 
А ще діти були дуже здивовані, що у бібліотеці, виявляється, ще можна й поспівати, пограти в компютерні та настольні ігри.


19 жовтня, 2016

Відповідно до плану спільних заходів Міністерства Культури України та Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Серце до серця" у вересні 2016 - березні 2017 року буде проведено 4 всеукраїнський конкурс есе "Я - європеєць" Конкурс проводиться серед учнів і вихованців 8 - 11 класів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів. Есе має виражати індивідуальні погляди автора та запропоновану тему і межувати з одного боку, зі статтею та літературним нарисом, а з іншого - з власними роздумами. До участі в конкурсі допускаються роботи у друкованому варіанті обсягом не більше 2 сторінок у форматі Microsoft Word, шрифт і розмір літер всіх частин есе - Times New Roman 14 nm. Поля сторінок ліве - 3 см, праве - 1 см, нижнє, верхнє - 2 см. 
У супровідному листі до єсе додається :
- відомості про автора (прізвище, імя, по батькові, клас, група, вік, контактна адреса та телефон)
- повне найменування навчального закладу (населений пункт, район, область)
- відомості про керівника (у разі наявності)

При підведенні підсумків жюрі визначає переможців, що зайняли перші, другі та треті місця, та нагороджує їх дипломами і цінними подарунками. 
Критерії оцінювання:
- дотримання стилістичних і синтаксичних правил
- послідовність, логічних викладених думок
- оригінальність викладених , креативність і неординарність поглядів автора
ЗАПРОШУЄМО ВСІХ БАЖАЮЧИХ ВЗЯТИ УЧАСТЬ В КОНКУРСІ ТА СПРОБУВАТИ СВОЇ ТВОРЧІ МОЖЛИВОСТІ, 
За більш детальною інформацією звертайтеся до Сокирянської районної дитячої бібліотеки. 
Наша адреса: м. Сокиряни, вул. Центральна, 42, телефон - 2 - 27 - 71

13 жовтня, 2016

Осінь в гості завітала

Щедра, яскрава, пишна осінь прибула в наш край. Дбайливою господинею пройшла по опустілих полях та городах - перевірити чи всі її дари прибрані та надійно зберігаються. А сьогодні Осінь завітала разом з учнями 4 - Б класу ЗОШ № 1 (класовод Гаманюк М. О.) до нашої бібліотеки. Зі щедрими дарунками з поля та саду, віршами, інсценівками, конкурсами та загадками. Дітлахи зустрілися з чарівницею Осінню (роль якої виконувала Світланка Мардарь) та її трьома синами, дізналися які  овочі та фрукти вирощують на городах та в садах. 







Діти попрощалися з чарівницею золотої пори і з нетерпінням чекають на нові свята та розваги, які готує їм зима.