03 жовтня, 2022

Бібліоцікавинки до Всеукраїнського дня бібліотек

 ПРО УЛЮБЛЕНУ ПРОФЕСІЮ З ЧАСТКОЮ ГУМОРУ 

👩‍📖 Монолог Тижбібліотекаря

Переступаючи поріг бібліотеки 
📘📒📕
 з трудовою книжкою навпереваги, будь готовий до того, що відтепер і на віки ти здобуваєш горде звання 
💯
 ТИЖБІБЛІОТЕКАР!
📖😊
 Явні ознаки того, що ти влився в ці славні ряди.

📖
 У будь-якій компанії твоя професія буде викликати непідробний інтерес: «А що, і книжки читаєш?», «А що, в місті є бібліотека?», «А що, туди ще хтось ходить?», «А нові книжки надходять?», - ось неповний перелік питань, на які ти повинен бути готовий відповісти в будь-якій ситуації.
📖
 Сусіди несуть тобі непотрібні їм книги, газети, журнали: «А що, все одно ви макулатуру здаєте». А також пропонують забрати кімнатні рослини, що розрослися: «У вас там місця багато».
📖
 Вони впевнені, що твоя домашня бібліотека пряме продовження громадської, тому що Тижбібліотекар є щасливим володарем необхідних сусідам-друзям-знайомим книг, потрібних їм в дану конкретну хвилину: «Як у тебе немає зібрання творів Лесі Українки? Тижбібліотекар! »
📖
 У будь-який час дня і ночі ти миттєво відповідаєш на телефонне питання будь-якої тематики: від «чому сохне фіалка?» і «які надої від Зааненської породи кіз?» до «як звали бабусю Агамемнона?». Тому що, вміст словників і довідників щільно займає терабайти мозку справжнього Тижбібліотекаря.
📖
 Тижбібліотекар зобов'язаний знати всіх письменників, їх близьких і родичів до сьомого коліна, а також повний список написаних ними творів з критикою, написаною на ці твори.
📖
 Тижбібліотекар знає всі дати і події світової історії з докладним описом, маловідомими фактами і повним списком літератури по темі.
📖
 Тижбібліотекар може відредагувати твір або доповідь для наукової конференції, написати реферат на тему «Ф'ючерсний контракт» або «Чому у акул не болять зуби?». В будь-які терміни, інтернет варіанти не пропонувати, і, бажано, безкоштовно - чисто з любові до професії. З цієї ж любові, він просто зобов'язаний ваш реферат продироколити: «Ну, є ж у вас дирокол в бібліотеці?».
📖
 Тижбібліотекар повинен пам'ятати назву такої зеленої книжки, яку відвідувач брав два роки тому, і прізвище письменника на букву «Й», навіть якщо цей письменник - Войнович.
📖
 Тижбібліотекар повинен працювати завжди. Відвідувач має право взяти або здати книги в будь-який зручний для нього час.
📖
 При цьому Тижбібліотекар просто зобов'язаний знати всіх відвідувачів в обличчя: «Ви що, мене не пам'ятаєте? А що, до вас ще хтось ходить? ».
📖
 Тижбібліотекар - сценарист і артист в одній особі. Йому нічого не варто написати за дві години сценарій масового заходу, будь то міський мітинг або хоровод у Новорічної ялинки, і самому ж виступити в ньому в парі-трійці ролей з переодяганням.

І, нарешті, справжнього Тижбібліотекаря не бентежать і не дратують ситуації із серії «No comments!»:
- Я до вас півгодини вже стою, бібліотека закрита!
- Вибачте, але ми працюємо з 9.00, а зараз 8.45 ...
- Я теж з 9 працюю, мені що, накажете спізнюватися?!.
❗️
 Але пам'ятай! Якщо в системі трапляється збій - це загрожує миттєвою перекваліфікацією з Тижбібліотекаря в Ніразутинебібліотекар і повернути довіру вже дуже важко! 
😉

Гарного всім настрою, колеги! І нехай ніякі збої в роботі нам не загрожують, тому що Мижбібліотекарі!

Немає коментарів: