15 квітня, 2014

Великдень


ВЕЛИКДЕНЬ
З приходом весни наближається одне з найбільших християнських свят - Великдень. Всі ми чекаємо цього свята з піднесеним настроєм, адже це і приход весни і завершення Великого посту.
Трохи історії
Саме слово "пасха" походить з єврейської мови, де воно звучить, як "песах" і перекладається, як "вихід", "перехід". Понад 5 тисяч років тому євреї вирушили з єгипетського полону до Землі Обітованої. Вони йшли пустелею довгих 40 років, не одне покоління людей змінилося за цей час, жоден з тих, хто народилися у неволі, не дійшли до свого нового дому. На згадку про визволення з рабства єврейський народ став святкувати Пасху.
Коли святкують
Принцип, за яким визначається дата Великодня є наступним: спочатку визначають, коли наступить перша місячна повінь після дня весняного рівнодення. Перша неділя після повного місяця і буде Великодньою. Певний час церкви жили у згоді, але 1054 року відбувся розкол християнства на західну і східну гілки. Пізніше, 1482 року папа Григорій 3 ввів новий календар, згідно з яким весна мала починатися на 13 днів раніше.
Писанки 


Перше пасхальне яйце Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію. Коли Марія прийшла до Тиберія і оголосила про Воскресіння Христа, імператор сказав, що це так само неможливо, як і те, що куряче яйце буде червоним, і після цих слів куряче яйце, яке він тримав, стало червого кольору.
В нас фарбовані яйці розділяють на крашанки, крапанки, мальованки, дряпанки(шкрябанки) та писанки.
Крашанка -  яйце, пофарбоване в один колір ( червоний, жовтий, золотавий).
Крапанка - на поверхню яйця наносять
крапочки воску (капають), а після того занурюють його у фарбу. Коли поверхня яйця висохне, знову капають воском і занурюють яйце у темнішу фарбу.
Мальованка - яйце, розмальоване гуашшю,
акварельними або навіть масляними фарбами з допомогогю пензлика.
Дряпанка (шкрябанка) - на поверхні яйця, пофарбованого в темний колір, голкою або іншим гострим предметом  видряпується візерунок, орнамент.
Писанка - яйце, поверхня якого покрита різнокольоровим розписом, з допомогою воску та барвників.


Немає коментарів: