11 квітня, 2014

День космонавтики


12 КВІТНЯ-
ДЕНЬ КОСМОНАВТИКИ

12 квітня 1961 року величезна ракета з першим космонавтом на борту - Юрієм Гагаріним піднеслася в небо. В цей день ми щороку відзначаємо день космонавики. До цього дня готувалися дуже довго. Вчені, конструктори - випробувачі і люди багатьох інших професій були задіяні у підготовці великого польоту. Потрібно було все врахувати, все передбачити, для того щоб політ пройшов вдало. Довго вибирали і льотчика - космонавта.
Яким повинен бути космонавт?
Сміливим, рішучим, зібраним. І здоров'я у нього має бути міцне: адже під час польоту і приземлення космонавт відчуває сильні перевантаження. А в космосі він буде перебувати в стані невагомості - випробування не з легких. Для того щоб визначити, чи відповідають кандидати в космонавти всі необхідним вимогам, їх довго і ретельно обстежує медична комісія.
І після довгих випробувань і обговорень було прийнято рішення: першим в світі космонавтом стане Юрій Гагарін.
  Нарешті настав вирішальний момент. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" здійснив космічний політ. За 108 хвилин корабель - супутник з першим космонавтом облетів земну кулю і повернувся на землю. Це був потужний прорив в освоєнні космосу!
А потім була урочиста зустріч на святковій площі. За кілька годин Юрій Гагарін став найвідомішою людиною у світі. Коли по радіо прозвучало повідомлення про великий політ, вулиці всієї країни заповнилися натовпами людей. Всі хотіли привітати першого в світі космонавта, сина Землі, громадянина Всесвіту. 




ЇЖА КОСМОНАВТІВ

У відкритому космосі немає сили тяжіння, як на планеті Земля. Все ніби плаває в повітрі, як у воді, стає легким, як пух. Називається це явище невагомістю. Їсти з тарілок космонавти не можуть, бо їжа просто попливе. Тому продукти у космонавтів у вигляді пюре знаходиться в тюбиках, як у зубної пасти. І компоти, і чай вони п'ють через трубочку.

Немає коментарів: