29 березня, 2014

Динозаври


ЯК ПРИБОРКАТИ ДИНОЗАВРА?




Динозаври - жахливі ящери.  Жоден вид тварин, що живуть або жили колись на нашій прекрасній планеті, не викликає у нас такого інтересу, як динозаври.  Мільйони років тому, задовго до появи людини на Землі, динозаври панували на планеті. Вони - найдивніші з усіх істот, що жили на нашій планеті.  



Динозаври з'явилися  приблизно за 225 мільйонів років до появи людини, вийшли на лідируючі позиції і домінували на Землі протягом 160 мільйонів років. Перші скам'янілі останки динозаврів були виявлені в тридцятих роках 19-го сторіччя, і тільки через декілька років, після виявлення інших скам'янілостей, стало ясно, що ці останки належать доісторичним тваринам і що ці знахідки є найважливішим археологічним відкриттям. У 1854 році скульптор Бенджамін Уотерхаус Хокінс за моделлю доктора Річарда Оуена створив першу скульптуру динозавра в натуральну величину. Після цього палеонтологія почала розвиватися як наука. У середині дев'ятнадцятого століття англійським зоологом Р. Оуеном, після дослідження кам'яних знахідок, було введено поняття "Динозавр", що в перекладі означає "Жахливий ящір".



Перші динозаври були хижаками. Поступово кількість видів динозаврів збільшилася. По суші бродили в пошуках їжі рослиноїдні і хижі динозаври. У морі та повітрі так само з'явилися нові види. У повітря злетіли перші птерозаври, а морські глибини приховували гігантських іхтіозаврів.  Кінець юрського періоду подарував землі таких відомих динозаврів як: аллозавр, диплодок і стегозавр. У крейдяний період різноманіття видів динозаврів досягло максимуму. Поява нових видів рослин сприяла збільшенню кількості рослиноїдних динозаврів. Химерні форми динозаврів крейдового періоду вражають уяву. Наприклад броньований, як танк анкілозавр або володар гігантських кігтів терізінозавр. Широко відомий трьохрогий динозавр - трицератопс. Ну і звичайно ж сіючий жах всім живим істотам того часу - тиранозавр і його менш відомий, але не менш небезпечний родич - тарбозавр.







Немає коментарів: