28 березня, 2014

Іграшки

Улюблені іграшки

В будь - якій країні світу, на будь - якому континенті, і у розкішному палаці, і у бідній хатинці діти завжди граються з іграшками. З давніх-давен у кожного народу існують свої іграшки, у яких відобразились і традиції, і релігійні обряди, і побут. Незважаючи на те, що іграшки різних народів сильно відрізняються, вони мають також і багато спільного. Справа в тому, що лялькарі з усього світу вчилися у одного і того самого великого майстра - природи.


А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ ДЕ ЗНАЙШЛИ НАЙДАВНІШИХ ЛЯЛЬОК?


Найдавніші в світі ляльки були знайдені під час розкопок у Єгипті. Їх вік - понад 4 тисячі років. Єгиптяни вирізали ляльок з дерев'яних дощечок та прикрашали їх візерунками, що зображували одяг. Єгипетські ляльки не мали рук та ніг, проте прикрашалися майстерно зробленими перуками з трави та намиста. Але користувалися такими ляльками не діти, а дорослі. Справа в тому, що стародавні єгиптяни вірили в те, що лялька захищає людину на протязі всього життя та розважає після смерті.

А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, З ЧОГО ВИГОТОВЛЯЛИ ІГРАШКИ УКРАЇНСЬКІ ДІТИ?

А з чого завгодно, адже дитяча фантазія не має меж. В давні часи діти могли просто одягнути хустку на поліно та вугіллям намалювати на ньому обличчя - от вам і лялька. Більш вигадливі зплітали ляльок з трави чи ниток, ганчір'я чи мотузок.

А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО ТАКЕ МОТАНКА?

Мотанка - це лялька, що скріплюється за допомогою мотузок та вузлів. Таких ляльок виготовляли з власноруч зробленого полотна. В середині мотанки знаходилося різноманітне начиння, яке залежало від призначення ляльки - це могли бути і трава, і зерно, і нитки. А призначення у мотанки могло бути найрізноманітнішим: обереги для дитини чи дорослого, для доброго врожаю та для оселі. Найдавніші мотанки робили без виразного тулубу, ніг та рук. Виділялася лише голова. Обличчя було пустим чи прикрашалося хрестом зі стрічок.

Немає коментарів: