26 грудня, 2014


Зима багата на свята. Ми всі їх любимо, шануємо та нетерпляче чекаємо на святкове дійство. Уже з початку грудня всюди панує атмосфера радості, доброзичливості й очікування дива. Новий рік — одне з найвеселіших і найчарівніших свят. Люблять його діти за зимові розваги, новорічні подарунки та, звичайно, за зустріч із Дідом Морозом. Вулиці нашого міста освітлюються різнокольоровими гірляндами з ліхтариків, у вітринах мерехтять прикрасами новорічні красуні — ялинки. На Новий рік у кожній родині стоїть така красуня, і ми всі залюбки приймаємо участь у її прикрашанні. У кожного є свої улюблені ялинкові іграшки, інколи настільки давні, що ними прикрашали ялинку ще наші бабусі. А можна прикрасити новорічну ялинку іграшками, створеними своїми руками.  Протягом тижня бібліотекарі і читачі готували бібліотеку до свята:виготовляли прикраси, наряджали ялинку, допомагали оформляти книжкову виставку. Чарівна ялиночка Сокирянської районної дитячої бібліотеки своїм яскравим виглядом ще буде радувати дітлашню протягом всіх Новорічних свят.

19 грудня, 2014

Забілів снігами гай, іде святий Миколай


Напевне, кожна українська дитина з нетерпінням чекає на День Святого Миколая. І, мабуть, кожен дорослий цієї грудневої ночі стає дитиною, очікуючи дива.

«Ой хто, хто Миколая любить? … » - наспівують батьки, вкладаючи своїх діток спати, запевняючи їх, коли позасинають, до них завітає щедрий Угодник, добрий, лагідний. Мандрує небесний опікун світом, несе свої гостинці для всіх чемних і слухняних: іграшки, солодощі та звичайно ж книжки. Завітав Святий Миколай разом з працівниками дитячої районної бібліотеки 19 грудня і до дитячої  установи №2 "Барвінок", де виховуються наймолодші читачі та друзі бібліотеки, вихованці середньої групи "Гніздечко" (вихователі Серебрянська Наталія Григорівна та Кульбаба Галина Юріївна).  Тут для малечі відбулося дивовижне казкове дійство «Забілів снігами гай, іде святий Миколай», яке подарувало море позитиву, радості та щасливих посмішок. Бібліотекарі розповіли діткам легенду про Миколая, діти дізналися про те, що ця людина була реальною історичною постаттю. А найбільше захоплення викликала поява справжнього Миколая, який підготував їм  багато рухливих цікавих конкурсів, ігор, розваг. Діти Миколаю розповідали віршики, співали пісні, а він подарував їм солодощі та подарунки. Всі дітки цілий рік були чемними і тому Миколай не залишив без подарунка жодну дитину.Основне – зберегти у маленьких серцях віру у Добро, надію на Бога, на щасливе майбутнє, виховати любов до життя, до навколишнього світу. Чудеса відбуваються там, де у них вірять. Святий Миколай приходить до кожного з нас, з любов’ю і батьківським благословінням. Чудотворець несе нам добру звістку, вселяє в маленькі серденька велику любов до ближніх, вкладає в уста молитву, дає творчу наснагу, відкриває світ знань, навертає до Бога, до пам’яті і віри пращурів, нагадує про християнські традиції рідного народу.                     


28 листопада, 2014

Книги та періодичні видання назустріч новим друзям

Сьогодні важко уявити своє життя без газет, журналів, радіо, телебачення чи інтернету. А колись люди не тільки не знали про те, що відбувається в світі, але й про події в своїй країні дізнавалися через місяці, а то й роки. Якщо потрібно було повідомити про щось важливе, уряд розсилав по містах і селах гінців з царськими указами. Але ця інформація доходила не до всіх громадян. Найчастіше новини розносили мандрівники, які ходили по світу та розповідали про те, що чули і бачили. Сьогодні найрізноманітнішу інформацію можна почерпнути з газет і журналів, тому дітлахи повинні вміти правильно ними користуватися, вміти їх читати. І саме цьому повинні їх навчити ми, бібліотекарі. Тож 27 листопада у художній школі нашого міста бібліотекарем дитячої районної бібліотеки Рясенко К. І. проведено захоплюючий літературний круїз "Книги та періодичні видання назустріч новим друзям". Діти детально ознайомилися з різноманітними журналами та газетами, книжковими новинками, з великим задоволенням гортали сторінки яскравої преси з цікавими кросвордами, літературними іграми, розмальовками та схемами - макетами для виготовлення аплікацій та паперових поробок.


19 листопада, 2014

Голодомор у пам'яті нащадків

Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок вписано кривавим і чорним! Читаєш подумки і здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де смертним шрифтом вкарбовано слова про голод. Голодомор 1932-1933 років - одна з найстрахітливіших сторінок у новітній історії українського народу. І в пам'ять тих страшних подій, 19 листопада бібліотекар старшого відділу ДБ провела історичну годину "Голодомор у пам'яті нащадків" у 6-в класі ЗОШ №1 (класний керівник Крива О. О.) Діти переглянули різноманітні фотоматеріали, ознайомилися з відомими і не дуже відомими фактами, свідченнями очевидців, в яких висвітлені ці трагічні сторінки історії. Діти надзвичайно пройнялися побаченим і почутим. Адже це дуже важливо, щоб молоде покоління пам'ятало історію свого народу, не забувало якою ціною здобувалося сьогодення, і що ця ціна - людські жертви. Правда про голодомор є жахливою, проте вона необхідна для нас, сьогоднішніх, як нагадування, як пересторога, щоб не допустити таких жахливих подій в майбутньому.


15 листопада, 2014

Гра - подорож "Мовні перлинки для кожної дитинки"

Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.
Ти полетиш, де світу далечинь
Та в рідній мові буде вся душа
І вся твоя дорога, вся вітчизна.
У просторах, яким не має меж..
Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Кожна доросла людина усвідомлює важливість мови у своєму житті: мова – це спілкування, мова – це ознака культури, мова – це скарб,що єднає людей однієї нації. А що означає мова для найменших українців? Адже становлення мовлення людини відбувається в ранньому дитинстві і привчати до рідної мови потрібно саме в цьому віці.. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Дитина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості. Саме тому працівники дитячої районної бібліотеки долучилися до масових заходів спрямованих на популяризацію та шанобливого ставлення до української  мови завітавши до найменших читачів бібліотеки, у дитячу дошкільну установу "Барвінок". Учасниками гри-подорожі "Мовні перлинки для кожної дитинки" стали вихованці середньої групи "Гніздечко" (вихователь Серебрянська  Наталія Григорівна) та  старшої групи "Сонечко"  (вихователь Смеречинська Софія Володимирівна). Під час подорожі дітки дізналися про значення мови в житті людини, прослухали казку "Про українську мову" Зіновія Квіта,  грали в цікаві розвиваючі ігри, активно відгадували загадки, чим показали чудові знання української мови. А наостанок бібліотекарі побажали малюкам:         Вивчайте, дітки,   рідну мову
Вже тепер з маленьких літ,
Українське наше слово
Хай звучить на цілий світ!
Хай лунає мова в світі
Повна сили і тепла,
Не цурайтесь мови, діти
Не замутьте джерельце!

Майстер - клас "Осінні фантазії"

На прогулянці в саду, в парку ми зустрічаємося з осінньою красою і не перестаємо дивуватися і зачаровуватися мальовничим кольором осінніх листочків, неповторними формами шишок, гілочок, жолудів. І природа сама нам підказує образи.
Повільно кружляє в повітрі жовтогарячий листок...
І нам ,творчим особистостям ,важко не скористатися такою нагодою і не використати ці прекрасні золоті листочки . Саме тому ,креативні та творчі руки працівників нашої бібліотеки згуртували своїх читачів у майстер-класі " ОСІННІ ФАНТАЗІЇ" і, створивши чудові вироби, продовжили життя осіннім останнім листочкам .
Найкраща робота була подарована наймолодшим читачам бібліотеки - вихованцям дошкільної установи " Веселка"


07 жовтня, 2014

" Бібліотека і сімейне читання"

Хай вогнище наше горить, не згасає,
Домашнім теплом всі серця зігріває.
Уся мудрість книг об'єднає родину
У прагненні знань та читання донині!...
Відповідно до плану роботи управління культури облдержадміністрації Чернівецького відділення Української бібліотечної асоціації, обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка 25 вересня 2014 року відбувся другий (підсумковий)етап обласного огляду - конкурсу на кращу бібліотеку "Бібліотека і сімейне читання". Згідно затвердженого положення огляд - конкурс проводиться раз на два роки і зазвичай має певний напрямок. Цьогорічний огляд - конкурс "Бібліотека і сімейне читання" спрямований на виконання "Державної цільової програми підтримки та розвитку читання на період до 2015 року" та підняття рівня читацької культури населення краю. Одночасно огляд - конкурс сприяє впровадженню сучасних бібліотечних послуг на базі новітніх інформаційних технологій. Конкурс відеороліків 2014 року поставив перед бібліотеками завдання висвітлити, як цілісну картину заохочення громади, особливо дітей, до систематичного читання, так і цікаві знахідки та ініціативи окремих бібліотечних працівників. Особлива роль була відведена читацьким родинам - золотій категорії кожної книгозбірні. Крім конкурсної слайдової презентації з елементами відео бібліотеки представили додаткові матеріали про свої читацькі династії: читацькі літописи, щоденники, власні розробки реклами друкованої книги, тощо.




21 вересня, 2014

Благодійна акція "Ми - за МИР"

Символічно, що сьогодні, 21 вересня, в день Різдва Пресвятої Богородиці, заступниці роду людського та всіх дітей, Сокирянщина відзначила Міжнародний День миру. Незважаючи на дощовий день в районному будинку народної творчості та дозвілля не було де стати. Тут зібралося близько пів тисячі людей, які прийшли взяти участь у фінальній благодійній акції дитячої творчості на підтримку Збройним силам України «Ми - за Мир».
 Сокирянська районна дитяча бібліотека також взяла участь у фінальній благодійній акції дитячої творчості на підтримку Збройним силам України «Ми - за Мир». Кожна фігурка з повітряних кульок на сьогоднішньому святі - це не лише щаслива усмішка на дитячому обличчі, а й грошовий внесок дитини в «Скриньку добра».

19 вересня, 2014

"Дітям України - сонце і мир"

Мир на землі- це дім, і мама й тато,
Й любові стільки - просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті - хліба коровай.
Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине
Бо там господар - щастя і любов.
У наш час, коли на рідній Батьківщині лунають постріли та проливається людська кров, це свято особливе. В Україні день миру закріплено відповідно до Указу Президента України № 100 від 5 лютого 2002 року. Випало це свято на 21 вересня, коли природа ще сповнена життєдайних сил і неповторних барв, а врожай, вирощений руками невтомних трудівників, зібраний у засіки. Це свято сприймається як нагадування про те, що світ створено для добра і щасті, а не для воєн і тероризму. А також про те, що збереження миру залежить від кожного з нас, незалежно від національності, віросповідання, місця проживання і становища в суспільстві.
До дитячої районної бібліотеки на свято миру "Дітям України - сонце і мир" завітали вихованці середньої групи № 3 "Гніздечко" дошкільної установи "Барвінок"(вихователь Серебранська Н. Г.). Дітки з захопленням читали вірші, переглядали мультфільми, танцювали, співали, грали в цікаві ігри. А наостанок сфотографувалися з повітряними кульками, на яких разом з бібліотекарями написали своє найзаповітніше бажання - "МИ ХОЧЕМО МИРУ!".




Наша країна буде радісною і могутньою державою, ми в цьому впевнені, тому що сьогодні активну громадську позицію займають діти, які вибирають мир, бо хочуть жити, творити, радіти, проводити час з близькими та друзями, хочуть, щоб всі були здорові і щасливі!
                Зі святом миру і добра шановні наші читачі!